7 причини защо усмивката е полезна за здравето

Седем причини защо усмивката е полезна за здравето

Усмивката – тя води двама млади
към върхове и звездопади.
Усмивката – със свойта нишка лека
човека тя привързва,
човека тя привързва към човека.”

Не случайно българската група Трамвай N5 възпява именно усмивката в своята емблематична песен! Изпадали ли сте в ситуация, в която трябва да сте супер сериозни, а този толкова смешен момент се е запечатал в главата ви и колкото и да се опитвате да скриете усмивката, тя е по-силна от вас? Не се опитвайте, защото усмивката е един от най-лесните и най-приятните начини да поддържаме духа и тялото си здрави и щастливи!

Въпреки, че има многобройни изследвания за влиянието на усмивката върху нашето здраве, ние се спряхме на едни от най-важните седем. Често в нашето ежедневие забравяме колко много може да промени една усмивка!

 1. Усмивката предизвиква положителни емоции често водейки до смях, което от своя страна спомага за отделянето на ендорфини (естествена химична реакция на тялото, която подсилва положителните чувства и е естествено болкоуспокоително).
 2. Усмивката помога за релаксирането на цялото тяло – в моменти на безпокойство и напрежение тя може да помогне, като изпраща сигнали на мозъка, че вие се чувствате спокойни и така може да забавите сърцебиенето и напрежението на мускулите. Следващия път, когато имате напрегнат момент, не забравайте да поеме дълбоко дъх и се усмихнете 🙂
 3. Усмивката подпомога имунната система – вече споменахме, че усмивката и смеха могат да доведат до намаляне на стрес-хормоните и да увеличат естествената защитна бариера на тялото към болести! Зимата се задава, затова започнете от сега с редовни смехо-терапии, за да сте готови.
 4. Усмивката, казват хората, прави всеки моментално по-симпатичен и харизматичен. Щастливите и усмихнати хора, изпращат позитивни сигнали на околните и така действат като магнит за други щастливи хора. Бъдете и вие такъв магнит за околните!

  Усмивката ни прави по-привлекателни

  Снимка: Laughing Woman Media

 5. Усмивката тонизира мускулите на лицето, а смехът на цялото тяло – открити са пет главни лицеви мускули, които спомагат за изразяването на емоции, и при хранене. Но общият брой на всички лицеви мускули (43), показва, че се иска сериозна тренировка, за да се поддържат в добра форма. Затова ние предлагаме ежедневна тонизираща смехо-терапия плюс здравосновни кулинарни вкусотийки по няколко пъти на ден.
 6. Усмивката повдига самочувствието – езикът на тялото е често по-важен от това как изглеждаме в даден момент (например как сме облечени). Усмихвайки се, ние показваме, че сме спокойни и уверени, което помага не само на нас да се успокоим в напечен момент (интервю за нова работа), но и показваме на нашия събеседник, че ние владеем положението 🙂
 7. Усмивката е заразна – изгледайте това клипче в YouTube, което бързо се разпространи из социалните мрежи и има над 18 милиона гледания. Може сами да си направите екперимент с това колко хора ще отвърнат на вашата усмивка на ден и ще забележите, че усмивката и смеха са наистина заразни!

Тези и много други бяха причините да започнем да работим над серията свещи „Усмивка”! Ние сме много доволни от получените резултати и се надяваме да успеем да „заразим” вас и вашите приятели с усмивка и добро настроение у дома.

СмайлиДекоративна свещ- влюбена усмивка - тюркоаз

Усмихнат ден от целия екип на Дивали Арт!