Празникът Дивали

Можете ли да сипредставите една много тъмна нощ, където само шепа звезди са на небосвода? Сега се пренесете в далечна Индия в средата на есента.

Тази нощ обаче тъмнината преотстъпва място на стотици хиляди малки светлинки… Всеки един дом е осеян с безброй свещици с трепкащи пламъчета. Толкова много светлинки сякаш звездите са се сгушили удобно на земята.
Звучи като приказка, но това наистина се случва всяка година.

Между средата на Октомври и средата на Ноември Индия огрява с безброй светлинки, за да посрещне един от най-големите си и светли празници , а именно „Дивали“ или „Фестивалът на светлината“.
Празникът датира от древните времена на Индия и продължава над 5 дни, всеки от които има своята легенда и мит.

Divali celebration

Дивали е един от най-щастливите празници в Индия, който освен това се слави и с големи приготовления. Хората чистят, подреждат и декорират домовете си, а за някои дори навечерието на фестивала е добър повод и време да реновират дома.

Традицията повелява на този празник всяко едно семейство да „подари“ на къщата си някакъв подарък независимо от размера му, за да имат здраве, късмет и благоденствие стопаните на дома му. Вспоследствие тази традиция се разширява и сега подаръци си разменят всички. Роднини и приятели си ходят на гости и споделят празничната трапеза. Настроението е приповдигнато и затова този празник е най-чакания в годината.

Следват пищни тържества с празнични трапези, на които всеки облича най-красивите си и нови дрехи, небето се обсипва с цветна заря, а усмивки сияят по всички лица. Свети всяко едно кътче и ъгълче в Индия и навсякъде по цялото земно кълбо, където има хиндуисти.

Индийските домовете се ограждат с много свещи и специални лампи, а вратите и прозорците се оставят широко отворени, за да поканят и посрещат богинята на богатството, светлината, мъдростта, щастието, късмета, красотата, плодовидостта, здравето и благоденствието – Лакшми, която се вярва, че ще им донесе всичко това ако бъде добре посрещната в дома.

В духовен аспект Дивали символизира победата на светлината над тъмнината, познанието над незнанието, доброто над злото и надеждата над отчаянието.

Светлината и красивата енергия на фестивала привличат все повече фенове на Дивали по света независимо от тяхната религия. Лесно може да пренесем добрата енергия на този празник на светлината и в своя дом запалвайки няколко свещи, поканвайки своите близки и приятели, с които да споделим красиви моменти, а защо не и подаръци…